Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Skuteczna dieta » Jak walczyć z otyłością lekową 

Jak walczyć z otyłością lekową

Otyłość jest to choroba

Przyjmowane leki mogą sprzyjać otyłości

 

 

 

 

 

Przybliżmy sobie pojęcie otyłości. Otyłość jest to choroba o wieloczynnikowym podłożu. Charakteryzuje ją zwiększenie masy ciała oraz patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.

Wskaźnikiem prawidłowej wagi  jest prosty wskaźnik nazywany Indeksem Masy Ciała (BMI) czyli relacja pomiędzy wagą a wzrostem.

BMI=waga[kg]/wzrost [m2]

Interpretacja wyników

tabela bmi 

Przyjmowane leki mogą sprzyjać otyłości. Należy jednak zwrócić uwagę, czy nie usprawiedliwiamy przybierania na wadze przyjmowaniem leków. Często winą obarczamy  hormony, leki przeciwcukrzycowe  lub neuroleptyki, które traktujemy jako wyrok.  Podejście o skazaniu na otyłość powoduje, że to co jemy, w jakiej ilości i jaki prowadzimy tryb życia przestaje mieć znaczenie.

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że wyłącznie lek jest odpowiedzialny za wzrost masy ciała u konkretnej osoby. W większości przypadków muszą zaistnieć jeszcze inne, sprzyjające temu okoliczności. Choroba powoduje zmianę zachowań.  Następuje spadek energii, zmniejsza się aktywność fizyczna, co sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej. Zdarza się, że po niektórych lekach tracimy świadomość i nocą idziemy do kuchni , przygotowujemy posiłek  i objadamy się. Rano niczego nie pamiętamy. Takie zachowania bardzo sprzyjają otyłości. Lek poprzez zmianę funkcjonowania chorego przyczynia się do odkładania dodatkowych kilogramów, ale nie jest bezpośrednim sprawcą.

Istnieje  jednak pewna korelacja między  współwystępowaniem nadwagi i otyłości a stosowaniem leków z kilku grup.  Zaliczamy do nich m.in.

•Neuroleptyki: pochodne fenotiazyny (promazyna, chloropromazyna, tioridazyna i inne) i butyrofenonu (droperidol, haloperidol)

•Leki przeciwdepresyjne: amitryptylina, imipramina, dezipramina, doksepina, amoksapina, feneizyna, trazodon, sole litu

•Leki przeciwpadaczkowe: pochodne kwasu walproinowego, karbamazepina

•Leki uspokajające: diazepam

•Hormony sterydowe: glikokortykosteroidy, progestageny

•Antagonista serotoniny: cyproheptadyna

•Leki przeciwcukrzycowe: insulina, pochodne sulfonylomocznika

•Leki β-adrenolityczne

 

Leczenie takiego typu otyłości dobierane jest indywidualnie do pacjenta. Jeżeli jest możliwość zmiany leku, np. w antykoncepcji, to lekarz może podać inny lek lub go odstawić. Natomiast w depresji, alergii, czy reumatoidalnym zapaleniu stawów nie można przerwać terapii bez szkody dla chorego.  Korzystając jednak z poprawy stanu zdrowia można ustalić choremu odpowiednią dietę i dawkę ruchu. U chorych nie stosuje się żadnych restrykcyjnych diet - jest to po prostu dieta zrównoważona. Opracowując menu i rodzaj aktywności dla konkretnej osoby, należy brać pod uwagę dotychczasowy sposobu odżywiania, codzienne nawyki i nałogi. Celem jest, aby jak najmniejszą liczbą zmian spowodować największy efekt. Czasami udaje się zatrzymać tycie i to wystarczy w okresie, kiedy pacjent ma inne problemy zdrowotne. A kiedy dopuszczalne będzie zakończenie leczenia, to osoba nauczona prawidłowych nawyków żywieniowych i stylu życia, może dalej chudnąć, aż do osiągnięcia prawidłowej wagi.

Najlepiej będzie stosować się do poniższych zasad, a waga powinna stanąć w miejscu lub wracać do normy.

1. Jedz regularne 5 niedużych posiłków o stałych porach co 2,5-3 godziny.

2. Wybieraj produkty jak najmniej przetworzonych o niskim lub średnim IG (ładunku glikemicznym). Unikaj białego  pieczywa, słodkich jogurtów, płatków kukurydzianych, słodkich napojów i słodyczy, dań typu fast food, gotowych sosów, smażonych dań w panierkach.

3. Do każdego posiłku dodawaj warzywa.  Jedz je kiedy poczujesz głód.  Są najmniej kaloryczne i objętościowo sprawią, że na talerzu będzie dużo jedzenia. Dodawaj brokuły, sałatę, pomidory, marchew, pietruszkę, szpinak,  paprykę, ogórki.

4. Talerz obiadowy w połowie zapełniaj warzywami, 1/4 niech stanowią kasza(szczególnie polecam gruboziarniste kasze), ryż brązowy czy makaron razowy (ok 35g przed ugotowaniem) lub 2 małe ziemniaki i 1/4 chude mięso/ryba/strączkowe. Mięso i ryby powinny być grillowane, gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w folii. Unikaj sosów na bazie majonezu, śmietany i mąki. Zastąp je sosami jogurtowymi. Ziemniaków nie polewaj tłuszczem i jedz w całości (mają niższy IG).

6. Do zabielania zup używaj jogurtu naturalnego zamiast śmietany.

7. Jedz dopiero, gdy potrawa jest gotowa, nie podjadaj w trakcie przyrządzania dań, nie jedz w trakcie pracy na laptopie, oglądania telewizji i czytania książki.

8. Kolację jedz na 2-3 godziny przed snem. Unikaj jedzenia owoców w godzinach wieczornych. Najlepiej, aby była to sałatka z rybą, jajem, mięsem i warzywami lub omlet z warzywami, zupa krem czy twarożek z warzywami.

9. Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej. Zamiast samochodu wybierz rower, zamiast windy- schody. W miarę możliwości uprawiaj sport. Polecam godzinę ruchu dziennie lub przez większość dni tygodnia.

 

 logo diet med

 

Poradnia Dietetyczna DietMed

ul. 11-go Listopada 80 Ostrołęka

tel. 888 661 887

ZAMÓW INDYWIDUALNIE DOBRANĄ DIETĘ PRZEZ INTERNET

www.dietmed.ostroleka.pl

 NASZ FUNPAGE: https://www.facebook.com/pages/Poradnia-Dietetyczna-Dietmed/138180953032570?fref=ts

---