Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Porady kulinarne » Wielkanocny żurek - przepisy na potrawy wielkanocne - co podać na stół wielkanocny? 

Wielkanocny żurek - przepisy na potrawy wielkanocne - co podać na stół wielkanocny?

Wielkanocny żurek

żurek na Święta Wielkanocne

Przepisy na potrawy wielkanocne  – żurek wielkanocny - co podać na stół wielkanocny?

 

Składniki

3 torebki żurku w torebce

1 kg białej kiełbasy

½ kg boczku wędzonego

20 dkg szynki w plasterkach

3 liście laurowe

7 ugotowanych jajek

Sól (do smaku)

Pieprz (do smaku)

 

Przepis na żurek wielkanocny

Myjemy kiełbasę i wkładamy ją go gotującej wody, gotujemy pod przykryciem około 30 minut,  sprawdzamy czy kiełbasa jest już ugotowana. Jeśli kiełbasa jest już ugotowana, kroimy ją w plasterki i ponownie wkładamy do wywaru. Do gotującego wywaru dodajemy rozrobiony żurek i po zagotowaniu, gotujemy jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Kroimy boczek w drobną kosteczkę a szynkę w paseczki.

W oddzielnym garnku gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu kroimy je w kostkę i kładziemy na dnie misek, tuż przed podaniem do stołu. Na jajka kładziemy pokrojony boczek i szynkę. Tak przygotowane miski zalewamy żurkiem.

 

Żurek na Święta Wielkanocne

Przepis przygotowany przez Iwonę Boguś